ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ αναζητώντας τ' αγαπημένα μάτια

Περιγραφή

ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ
αναζητώντας τ' αγαπημένα μάτια

θεατρικό έργο
του Αλέξανδρου Λυκούρα

Μάτια παντού, αναζητώντας τ' αγαπημένα μάτια. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λυκούρας μετά τα Γραπτά Ίχνη που παίχτηκαν το 2015 στο Χώρο Τέχνης 14η Μέρα και στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάζει από τις 27 Οκτωβρίου 2018 στο Από Μηχανής Θέατρο την παράσταση Μάτια παντού, αναζητώντας τ' αγαπημένα μάτια.

Η παράσταση Μάτια παντού, είναι ένας μονόλογος με θέμα τον έρωτα, μια μοναχική σκηνική αναζήτηση για την ανάγκη μας να βρούμε δυο αγαπημένα μάτια και να συνδεθούμε μαζί τους σε μια κοινή πορεία.

Ένας ηθοποιός στην παράσταση Μάτια παντού, στήνει στη σκηνή του θεάτρου πόλεις, πραγματικές, φανταστικές και αναρωτιέται: Τι συμβαίνει όταν δυο ζευγάρια μάτια συναντιούνται σε μια πλατεία; Σ' ένα στενό λιθόστρωτο δρομάκι; Άλλοτε με τη σκωπτική ματιά ενός κομπέρ, άλλοτε με την τεκμηριωμένη ματιά ενός ιστορικού–αφηγητή κι άλλοτε με την άμεση ματιά μιας προσωπικής εμπειρίας. Ο ηθοποιός στην παράσταση Μάτια παντού, προσπαθεί να εντοπίσει τον έρωτα που όλο τον αγγίζουμε κι όλο μας ξεφεύγει...

Η παράσταση Μάτια παντού, εστιάζει στα μάτια και στην αίσθηση της όρασης. Οι εικόνες που βλέπουν τα μάτια, οι εκφράσεις που παίρνουν και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο επιστρατεύεται για να αφηγηθεί ιστορίες, να τονίσει συναισθηματικές εξάρσεις και να αναδείξει τα μάτια ως τον πιο ειλικρινή εκφραστή του έρωτα.

Το κείμενο της παράστασης Μάτια παντού εμπνεύστηκε από ένα ποίημα του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Μολφέτα (1871–1916), που δημοσιεύτηκε σε φύλλο της σατιρικής εφημερίδας Ζιζάνιο, που εξέδιδε ο ποιητής στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Στο κείμενο επίσης, της παράστασης Μάτια παντού, υπάρχουν στοιχειά από τη ζωή του Αλεξάνδρου Σολομού (περ. 1803–1885). Ο Αλέξανδρος Σολομός δημιούργησε το ομώνυμο θέατρο που λειτούργησε στο Αργοστόλι από το 1837 έως το 1858 και ήταν προπάππους του σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού (1918–2012).

Η παραστάση Μάτια παντού, αναζητώντας τ' αγαπημένα μάτια, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος»

Συντελεστές

κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Αλέξανδρος Λυκούρας
δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
βοηθός σκηνοθέτη: Κανελλίνα Μενούτη
σκηνικά: Άννα Μαγουλιώτη
κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά
επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Τρομπούκη
μουσική: Δημήτρης Σμαΐλης
φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Πληροφορίες

Είναι: Θέατρο
Χώρος: Απο Μηχανής Θέατρο - Πάνω Σκηνή
Διεύθυνση: Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Πρεμιέρα: Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
Διάρκεια: 55 λεπτά
Εισιτήρια:

Κανονικό: 12€

Φοιτητικό – Ανέργων: 8€

  •  Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00